Боерица се събуди!

За поредна година планинарски фестивал в местността ще ни засвидетелства потенциала йДата на събитието: 10.08.2018
0

Боерица е местност, за която е нужен само един поглед, за да се влюбиш. Само няколко секунди, за да усетиш топлата прегръдка на Витоша и броени минути, за да се почувстваш у дома. Сигурни сме, че всеки от вас, който е бил там, с усмивка ще се съгласи. Затова, ние от своя страна, нетърпеливо ви споделяме, че Боерица се събуди!

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

По тази причина ЕАСА* (Европейска архитектурна студентска асамблея) България кани всички нас в дните от 10 до 12 август на планинарския фестивал “Боерица се събуди”, с който да отбележим по един запомнящ се начин това пробуждане. Да избягаме от суматохата за малко, да почерпим от положителния заряд на природата и разбира се, най-хубавата част – да споделим преживяването с още много други позитивини хора.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Самият фестивал е естествено продължение на провелия се през 2017 г. “Малък хижарски фест” и ключова част от подготовката по проекта INCM Витоша 2018**. Една от основните цели и на тазгодишното издание е да ни засвидетелства потенциала на местност Боерица. Организаторите на събитието залагат на много активности, които ще помогнат да се изследва връзката между човека и природата. Потопите ли се в магичната атмосфера на феста, ще имате възможност да се включите във вълнуващ полет с алпийски тролей, да пробвате да походите върху слаклайн или да почувствате вътрешна хармония чрез йога практика, която ще бъде водена от инструктор.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Новост в програмата за 2018 са лекционните панели, които ще поставят фокус върху три основни теми: вода, гора и горски ресурси.

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

Не пропускаме, разбира се, да ви споделим, че и вечерите също ще са не по-малко вълнуващи, с кино и барбекю под обсипаното с безброй звезди планинско небе.

Нощуването? Какво по-добро място от поляната пред хижа Боерица? Там ще има обособена зона, където ще можете да опънете палатката си, а по-авантюристично настроените – хамака си. Разбира се, можете да нощувате и в някоя от хижите, които се намират в близост до Боерица.

Как да стигнете до местността?

Един от изходните пунктове е местност “Златните мостове”, като до Боерица се върви около 45 минути. До “Златните мостове” може да се стигне пеша от квартал “Княжево” или с автобусна линия 63 от градския транспорт. Друг вариант е преходът да започне от Драгалевския лифт, като се стигне до станция “Голи връх”, след това – хижа “Бор”, а след нея и крайната ви цел – местност Боерица. Времето, за което се изминава разстоянието, е около 2 часа.

Фестивалът се провежда на доброволни начала, като целта му е да подкрепи възстановителните дейности на хижа Боерица. 

Вижте още: Хижа Боерица се пробужда

Не се колебайте да впишете събитието в календара си и да се почувствате част от едно така чакано пробуждане. Допълнителни подробности около “Боерица се събуди” очакваме съвсем скоро, а ако и вие вече сте нетърпеливи да ги научите, можете да следите събитието във фейсбук. 

Боерица се събуди
Снимка: ЕАСА

*ЕАСА е най-мащабната самоорганизирана международна мрежа за студенти и млади професионалисти в областта на архитектурата и близки до нея дисциплини. От 1981 г. насам, с подкрепата на професионални архитекти и други артисти, разследва и проучва днешната архитектура, град и технологии.

**INCM Витоша 2018 – 29-а Международна Среща на Националните Координатори на ЕАСА ще се проведе на Витоша между 10-21 октомври под темата Приемственост. Събитието е кулминация на амбициозна целогодишна програма от образователни, културни и доброволчески дейности, която среща студенти, млади архитекти, специалисти и доброволци. Чрез публични лекции, дебати, изложби, акции и работилници, проектът INCM Витоша 2018 цели да покаже потенциала на планината Витоша и възможностите на студентската архитектурна общност у нас в посока социален активизъм и устойчиво развитие на заобикалящата ни средата.

Вижте още: България ще бъде домакин на INCM през 2018

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.