Дестинация: Ваканция – Крушуна

0
 

Сподели

Shares

Само това лято списание 360° и бензиностанции Петрол ще ви дадат 10+ предложения за ваканционни дестинации. Най-любопитните 10 споделяме всяка седмица във Фейсбук, а още много вълнуващи открийте на страниците на Списанието. Това лято, само в търговската мрежа на Петрол, 360° ще бъде на цена от 1,99 лв./брой.

Ако изпитвате нужда от природа, съчетаваща успокояващо зелено с изумрудено синьо, а душата ви копнее за прохладата и красотата на чудни пещери можете още утре да потеглите към село Крушуна и неговите природни забележителности.

Крушуна

Крушуна е село в Северна България. Намира се на 185 км североизточно от София и се достига за около 2 часа и половина.

Ако желаете да прекарате повече от един ден в района, селото и околностите предлагат къщи за гости, които да ви очароват с уюта си.

Ако търсите почивка

Крушунски водопади

Крушунски водопади
Снимка: Ира Кюрпанова

Маарата или по известна като Крушунските водопади е най-голямата травертинова каскада с много басейнчета. Човек може да обходи мястото по кратка еко пътека, която не изисква много усилия. Еко пътеката започва от най-ниската част на каскадата, като постепенно се изкачва нагоре, водейки туристите покрай красивите водопади и езерца. Можете да прекарате цял ден в този природен рай, но минималното време, за да се насладите, е около 2 часа. Имайте предвид, че последните години Водопадите са изключително посещавано място.

Работно време: Всеки ден
Цени на входни билети: 3 лв.

Деветашка пещера

Деветашка пещера
Снимка: Ира Кюрпанова

На 20 км от град Ловеч и на 20 км от село Крушуна, до село Деветаки, на десния бряг на река Осъм се намира Деветашката пещера. Общата й дължина е 2442 метра и височина 60 метра. Пещерата е известна с археологическите си находки, най-старите от които 70 000 г преди Христа.

Пещерата освен културна ценност от национално значение, е и защитена територия. Обитават я 2 вида защитени земноводни, 82 вида птици, които се срещат в района, 13 от които включени в Червената книга, 34 вида бозайници (4 от които включени в Червената книга на България, а 15 – в световния червен списък) и 9 вида прилепи.
От 2014 г. Деветашката пещера е част от движението „100-те национални туристически обекта „Опознай България” на Български туристически съюз.

Работно време: Светлата част на пещерата е отворена за посетители целогодишно.
Водната галерия се затваря за посетители в периода 1 ноември – 1 април, а сухата галерия – в периода 25 май – 31 юли

Цени на входни билети:
Редовни: 3,00 лв.;
Групи над 15 лица: 2,00 лв.;
Ученици, студенти и пенсионери: 2,00 лв.;
Групи от ученици, студенти и пенсионери над 15 лица: 1,00 лв.;
Семеен билет (деца от 7 до 18-годишна възраст): 6,00 лв.
Безплатни посещения: за организирани групи от ученици от Ловешка община.

В района около Крушуна и Деветашката пещера има още няколко пещери, но повечето не са облагородени и/или са подходящи за спелеолози. В някои от тях има достъп , но е необходима висока физическа култура и професионални водачи.

Деветашка пещера
Снимка: Ира Кюрпанова

Ако търсите приключение

Бонинска пещера
Разположена на около 2,5 километра югоизточно от село Крушуна. В нея се намира най-голямото подводно езеро в България.

Пещерата е пригодена за посещения, но е подходяща само за добре екипирани и добре подготвени физически туристи. Общата дължина на пещерата е 4,5 километра а по време на прехода се налага пълзене, качване по въжена стълба, обезопасяване с въже и др., след което следва пътуване с лодка сред удивително красиви форми и образувания.

Голяма Гарваница
Пропастна пещера, намираща се на километър и половина северозападно от село Горско Сливово.
Във пещерата се влиза по здрава метална стълба, по която се слиза на дълбочина около 50 метра. По пътя надолу се минава покрай малка пещерна зала с красиви скални образувания. Галериите на пещерата са изпълнени с наноси от глина и кал, доносени от протичащите при дъждовете води.

Пещерата и регионът са облагородени и са чудесна туристическа дестинация. Около внушителният отвор на пещерата е издигната дървена ограда, която следва очертанията по ръба на пропастта, а наоколо са направени кътове за пикник с навеси, маси, пейки и условия за барбекю.

Пещера Стълбица
Пропастната пещера „Стълбица“ е наречена така заради стъпаловидното й развитие в дълбочина, както и заради поставената в миналото от местното население дървена стълба, по която се е слизало до пещерната зала. От 2010 г е поставена метална стълба, по която се слиза.

Намира се на около 3км югозападно от село Кърпачево. Има едно достъпно разклонение с дължина 145м и денивилация 4м, и едно затрупано разклонение.

Всички членове на Петрол Клуб Грифон, заредили на бензиностанции Петрол, участват в седмичната томбола за спечелване на 2-дневна почивка за двама в района на описаната по-горе дестинация. Пълният списък на дестинациите, които ще участват в седмичните томболи вижте тук. „ЗАРЕЖДАЙ И ПЪТУВАЙ“ – докато зареждате на бензиностанции Петрол, събирате и точки за промоционални продукти на атрактивни цени. Повече информация можете да намерите тук.

Дестинация: Ваканция, Зареждай и пътувай

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.