Цветя в пустинята

Едно от рядко срещаните явления в природата

0
 

Сподели

Shares

Пустиня, в която растат различни цветя? Възможно е. Това е едно от рядко срещаните климатични явления, които се случват само на няколко места по света. То се случва през пролетта в съответния регион, когато количеството валежи много често е необичайно високо. В резултат на това се наблюдава не само разнообразие от цветя, но и поява на насекоми, птици и малки гущери.

Цветя в пустинята
Снимка: Joselyn Anfossi Mardones/Wikipedia

Едно от местата, където се случва явлението, е пустинята Атакама в Чили. Тя се превръща в цъфтяща в месеците от септември до ноември, когато понякога количеството валежи е много по-голямо от обичайното годишно – 12 мм. Много често дъждовете в региона са свързвани с явлението Ел Ниньо (El Niño Phenomenon). Характерни за него са аномалии в температурите на океаните (стават по-високи от обикновено), които понякога се получават по бреговете на Южна Америка. Това от своя страна увеличава нивото на изпарения във въздуха и следователно – валежите.

Цъфтящият район на пустинята Атакама понастоящем е туристическа атракция. Той може да бъде посетен от няколко града, сред които са Уаско, Вайенар, Ла Серена, Копиапо и Калдера.

Photo: gochile.cl

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.