4 факта от света на планинското колоездене

 
0
Планинско колоездене
Снимка: Mpora

Колкото и да набира популярност напоследък, планинското колоездене си остава един от най-младите спортове. Това, разбира се, не означава, че хората не са карали по планински терени и в миналото, но тогава са го правели по-скоро по необходимост и с цел придвижване и транспорт на различни стоки и товари. Естествено, колелата им също били доста по-скромни от модерните.

    • За първи път планинското колоездене бива “прието” като състезателен спорт в Щатите. Първите състезания се провеждат в Санта Барбара, Калифорния през 1983 и са организирани от Националната офроуд байкинг асоциация. Чак седем години по-късно Международният колоездачен съюз (UCI) признава планинското колоездене за състезателен спорт и включва в календара си подобни събития.

Tour Divide - най-дългото маунтинбайк състезание

    • Най-дългото маунтинбайк състезание, имайки предвид дължината на трасето, е Tour Divide, простиращо се на 4 418 км от старта до финала. То описва траверс по дължината на Скалистите планини, преминавайки от Канада до Мексико.
    • Най-високото състезание по планинско колоездене ве провежда в подножието на Еверест от страната на Тибет. Trans Himalayan Bike Race отвежда колоездачите до близо 5230 м надморска височина.
Дани Макаскил
Дани Макаскил
  • Между 10 и 15 000 участници всяка година се състезават в Birkebeinerrittet в Норвегия. Това е най-посещаванато състезание по планинско колоездене в света.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Планинско колоездене в Хималаите

360°

Най-дългото разстояние, изминато с маунтинбайк за 48 часа е 1,004.41 км и е направено от австралиеца Ейдриън Елул. Още 4 интересни факта за планинското колоездене научете от статията –…

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.