Екстравагантни туристически дестинации за хардкор пътешественици

Стягайте багажа!

 
0
Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: livingnomads.com

Планетата ни е пълна със спиращи дъха места, но някои от тях са толкова невероятни, че дори и най-закоравелите пътешественици ще се нуждаят от дефибрилатор, за да възвърнат обичайния си сърдечен ритъм, след като ги посетят…

Следващата скромна класация посети подземните пространства, морските дълбини, небесните висини и снежните простори, за да проучи някои от най-вълнуващите места, където с кеф да спрете да дишате!

Лека разходка из най-голямата пещера в света

Дестинации за хардкор пътешественици

Заради формата и размерите, съвсем спокойно можем да погледнем на пещерата Ханг Сон Дунг във Виетнам като на огромен физиологичен отвор в земната плът. Тя е дълга почти 9 км, висока е над 200 м и разполага със собствени джунгла и реки.

Ако искате да разгледате атрактивната забележителност, открита едва през 2009 г. , ще трябва да се организарете година по-рано – интересът към нея е огромен. Екскурзиите са с професионален водач, продължават 7 дни и се спи на палатки. Цената е 2300 долара.

С парапланер над пустянята Атакама в Чили

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: Antofaya.com

Не са много туристите, които избират да посетят тази суха и пресуха точка на планетата, но ако сте почитател на хвърковатите емоции със сигурност вече сте включили град Икике в списъка със желанията си.

Разположен в Северозападно Чили, между синевата на Тихия океан и огромните червени дюни на Атакама, Икике предлага перфектни условия за парапланеризъм. Тук вали точно един ден годишно, а през останалото време можете да се спукате от летене. Ако пък сте представител на сухоземните форми на живот, спокойно можете да се насладите на тандемен полет с професионален пилот от някой от многобройните клубове по парапланеризъм. А, така, ма!

Към останките на Титаник с подводница

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: express.co.uk

Добре де, подобна услуга наистина се предлага от британския туроператор Blue Marble Private, но освен ако не сте чернобилче с няколко излишни бъбрека или богатият ви чичо в щатите не възнамерява скоро да прегръща разни букети, тази екскурзийка ще ви излезе една идея по-солена от околната вода. А, именно около 81 000 евро.

Въпреки цената всичките турове до легендарните останки за 2018 г. са продадени. За щастие, ако сега сипете цианид в чашата на американския ви чичо ще можете да се класирате за разходка на 3795 м под водата през 2019 г. Ще трябва обаче да побързате – според учените екстремофилните бактерии, които са налазили корабчето, ще го изядат напълно до 15 г. Експедициите до Титаник започват от Нюфаундленд и са с продължителност 8 дни.

Гмуркане между континенталните тектонски плочи в Исландия

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: Dive.is

Ако психеделичната шарения на Червено море ви е прекалено хипстърска, а мътната супа от водорасли край нашенските брегове продължава да не ви е вкусна, то значи е време да си съберете екипировката и да се отправите към Исландия.

Голямата линейна тектонска структура a.k.a. рифт, наречена Силфра, е единственото място, което позволява да се гмурнете в пространството между Евразийската и Северноамериканската тектонски плочи.

Силфра се намира в езерото Тингватлаватн, захранвано с кристално чиста вода от околните гледчери. Дълбочината на езерото е 114 м, а видимостта е почти същата! Тук можете да практикувате, както шнорхелинг, така и скуба дайвинг, но за последното ще ви трябва и водолазният сертификат.

С кучешки впряг из шведските простори

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: lulea-swedishlapland.com

Мъдростта на северните народи е пословична, а едно от най-гениалните им изпълнения е решението да намалят личния състав на еленските впрягове, охранявани от кучета като уволнят конете и впрегнат кучетата, за да не плащат двоен надник. Поне такава е легендата.

Каквато и да е истината обаче разходката с шейна теглена от кучета си остава едно от най-романтичните приключенски изживявания. Особено, ако е сред замръзналите езера и смълчани гори на шведска Лапландия. Можете да участвате в подобна приказка, ако посетите град Люлео през зимата, където екскурзиите с оплезени хъскита са основна туристическа атракция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.