Боян Слат или почисти океаните, за да успееш!

30 under 30 и решението на един от най-големите екологични проблеми в едно тяло

 
0
Боян Слат, който чисти океани
Снимка: Remko de Wall

Боян Слат е роден през 1994 г. в Холандия и още като дете вместо да играе с връстниците си предпочита да  сглобява странни механизми и да изобретява нови устройства. Тази му страст продължава и през тийнейджърските му години и така когато е само на 14 поставя нов световен рекорд на Гинес за едновременното изстрелване на 213 водни ракети. Това е първата от многото награди, които ще получи преди да навърши 30.

Освен изобретенията Боян има и друга страст – гмуркането. Така по време на една подводна разходка в Гърция колегата на Декстър осъзнава, че в морето плуват повече пластмасови отпадъци, отколкото риби. Притеснен от екологичното си прозрение той не губи време да се жалва във Фейсбук, а се залавя за работа…

Боян Слат, който чисти океани
Снимка: omeopatiasimoh.org

Проблемът:

Всяка година в световния океан се изхвърлят над 8 милиона тона пластмасови отпадъци, които подети от морските течения се събират в 5 гигантски боклучени точки. Една от тях е “Голямото тихоокеанско сметище” – огромен плаващ остров от отпадъци, 3 пъти по-голям от Франция.

Учените са изчислили, че за да се изчистят напълно моретата и океаните от пластмасовите отпадъци ще са нужни едва 79 0000 години. През това време последните нанасят непоправими щети на морската екосистема, причинявайки смъртта на милиони водни обитатели и морски птици. Проблемът касае пряко и хората, защото много видове риби поглъщат токсични вещества от замърсените райони, които по хранителната верига достигат и до нашия организъм.

Боян Слат, който чисти океани
Снимка: theoceancleanup.com

Връщайки се от Гърция, младият холандски изобретател започва да проучва различни варианти за спасяване на моретата като основната му идея е да използва морските течения за събиране на отпадъците. Извежда и четири основни проблема, чието решаване ще доведе мисията му до успех:

1. Почистването на океаните означава справяне с 5-те гигантски сметосъбирателни точки, които са в непрекъснато движение.

2. Размерът на отпадъците варира от огромни риболовни мрежи до микроскопични пластмасови частици с размерите на планктон.

3. Решението на задачата трябва да е такова, че да позволи събирането на всички отпадъци и връщането им обратно на сушата с минимални икономически разходи.

4. Реалното количество отпадъци в моретата, за съжаление, все още остава неизвестно.

Малко по-късно Боян се включва в училищен проект, благодарение на който има възможност да развие идеята си. Така, заедно с другите участници той отново се връща в Гърция където извършват полеви изследвания и установяват, че наличието на микроскопични пластмасови отпадъци на повърхността е 40 пъти повече от това на по-големите обекти. Какво се случва на морското дъно обаче остава загадка за екипа.

Боян Слат, който чисти океани
Снимка: theoceancleanup.com

Така се стига до разработката на “10-етажен” трал, събиращ отпадъци едновременно на различни дълбочинни нива, но устройството се оказва неефективно и бива извадено от водата напълно унищожено.

След не толкова успешния край на този проект Боян не се отказва и се обръща за помощ към професори и експерти от университетите в Делфт, Утрехт и Хавай и проучва възможността за изграждане на система от плаващи бариери, прикрепени към морското дъно, която използва океанските течения за придвижване (спестявайки транспортни разходи), улавя отпадъците и ги събира на специална платформа.

Това става през 2012 г. когато Боян Слат е само на 18 години.  Той представя идеята си на TEDx събитие, а шест месеца по-късно, през 2013 г. решава да прекъсне следването си в Техническия университет в Делфт, за да основе собствена компания. Ocean Cleanup стартира с капитал от едва 300 евро, но видеото от участието на младия учен в TED Talk придобива огромна популярност в интернет и след няколко успешни краудфъндинг кампании успява да събере още 90 000 долара за каузата си.

Боян Слат, който чисти океани
Снимка: Снимка: theoceancleanup.com

И тук започва същинската работа. През следващата година екип от над 100 доброволци проучва доколко идеята за създаване на плаващи бариери е приложима на практика.

2014 се превръща и в годината на финансовия пробив на новопоявилата се компания. Благодарение на помощта на над 380 000 души от 160 различни държави, екипът на Ocean Cleanup събира още 2 млн долара само за 100 дни. По същото време Боян се превръща в най-младия носител на наградата “United Nations Champions of the Earth”. Следва 2015 г. и наградата “Млад предприемач” в категорията “Морска индустрия” на норвежкия крал Харалд V, а проектът му попада в класацията на списание Time за най-добрите изобретения на годината. През 2016 г. Forbes пък го включва в престижния списък “30 under 30”.

Боян Слат, който чисти океани
Снимка: Снимка: theoceancleanup.com

Наред с наградите не спира и научната дейност и така на 22 юни 2016 г., след период на дълги проучвания и проектиране, първата 100 м дълга бариера е закотвена на 23 км от бреговете на Холандия. Това е прототипна версия, данните от която служат на инженерите от Ocean Cleanup за усъвършенстване на проекта.

През 2017 г. Боян обявява, че устройството му е претърпяло значителни подобрения и е преминало от закотвен към плаващ режим на работа. Така се стига и до 2018 г. В момента тече усилена подготовка по въвеждането в експлоатация на първата плаваща платформа край “Голямото тихоокеанско сметище”. Тя трябва да започне работа в края на годината, а според екипа на  Ocean Cleanup ще са нужни само 5 години половината от “сметището” да бъде прочистено.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.