Никога неизкачвани върхове: Пумари Чиш Изток

0
 

Сподели

Shares

Един от върховете в Каракорум, който все още поддържа статута на неизкачван досега, се казва Пумари Чиш Изток. Той се намира в планинската подверига Хиспар Музтаг, част от която са и седемхилядниците Пумари Чиш (7492 м) и Пумари Чиш Юг (7350).

Пумари Чиш Изток
Снимка: gripped.com

Пумари Чиш Изток всъщност е висок 6900 м и е единственият неизкачван от трите върха. Въпреки че е най-ниският от тях, местоположението му е странично и по него се наблюдава ниска катерачна активност.

Четири силни експедиции са правили опити да достигнат до върха през годините, но всяка една от тях претърпява неуспех на повече от 1000 м под него.

Опитите през 2018

Оказва се, че Пумари Чиш Изток продължава да бъде интерес за някои от най-добрите алпинисти в света, които искат да променят статуквото му на неизкачван връх. Точно затова двама канадци – Алик Берг и Рафаел Славински се отправиха към Каракорум през юли 2018, за да направят пореден опит да изкачат успешно шестхилядника. Всъщност Славински се завърна за втори път на Пумари Чиш Изток, след като през 2009 г. не успя да го изкачи. Опитът през 2018 г. обаче също претърпя неуспех и двамата алпинисти се завърнаха в родината, отново оставяйки шестхилядника неизкачван.

Снимка: raphaelslawinski.blogspot.com

Още интересни истории за неизкачваните върхове по света можете да намерите тук

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.