Годишнина от първото изкачване на осемхилядник

На 3-ти юни 1950 г. Морис Херцог и Луи Лашенал изкачват Анапурна I

0
 

Сподели

Shares

Днес си пропомняме за едно от най-важните събития в историята на алпинизма – първото изкачване на връх, който е висок над 8000 м. Постижението се случва през 1950 г., когато Морис Херцог и Луи Лашенал стъпват на 8091-метровия Анапурна I. Алпинистите са били част от френска експедиция.

Морис Херцог
Морис Херцог на Анапурна I/Снимка: alpinist.com

Подобни събития изглеждат забележителни днес не само поради факта, че французите са станали първите хора, които изкачват осемхилядник, но и заради екипировката и знанията за планината, с които са разполагали тогава. Оказва се, че те са тръгнали към Анапурна I, въпреки че не са познавали терена и не са разполагали с предварителна информация за особеностите му. И не на последно място, алпинистите са поели към осемхилядника без допълнителен кислород.

Още информация за първото изкачване на Анапурна I можете да намерите тук.

Анапурна I/Снимка: summitpost.org

Въпреки всички тези фактори, Хецог и Лашенал успяват да постигнат това, за което са тръгнали и дават нов тласък на тези след тях, чиито мечти са свързани с високата планина и изкачване на върхове над 8000 м.

С изкачването на Анапурна обаче, двамата алпинисти не достигат до рекордна височина в Хималаите. През 1922 г., британската експедиция, която се насочва към Еверест, успява да достигне 8320 м, което е с 229 м повече от височината на Анапурна.

Прочетете цялата история в: Първото в история достигане над 8000 м

А преди успешния развой на събитията за френската експедиция през 1950 г., най-високият официално изкачен връх е бил Нанда Деви, който се извисява на 7816 м.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.