63 години от първото изкачване на Лхотце

Изкачването е осъществено на 18-и май от двама швейцарци

 
0

Денят е 18-и май, а годината 1956. Точно тогава двама швейцарци – Ърнст Райс и Фриц Луцхингер достигат до 8516 м – височината на четвъртия осемхилядник – Лхотце. Постижението им влиза в историята на алпинизма и се помни до днес като първото изкачване на върха.

Първото изкачване на Лхотце
Фриц Луцхингер на Лхотце/Снимка: mountainsoftravelphotos.com

Ърнст и Фриц са били част от швейцарската експедиция „Еверест-Лхотце“. Още двама от нейните членове достигат до върха няколко дни по-късно – на 23-ти май. А ден след тях, други двама алпинисти от същата група осъществяват второто и третото изкачване на Еверест.

Историята на четвъртия по височина връх в света ни запознава както с успешни, така и неосъществени докрай опити по различните му маршрути. Напомняме ви, че едно от постиженията е българско. На 30-и април 1981 г. Христо Проданов осъществява първото соло изкачване на Лхотце без наличието на допълнителен кислород.

Преди броени дни се случи и поредният българско изкачване на осемхилядника. Иван Томов успя да достигне до 8516-метровия връх без допълнителен кислород и помощта на шерпи.

А в 14 осемхилядника: Лхотце можете да прочетете историята на първото изкачване по един от най-трудните маршрути до върха – южната му стена.

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.