Отборът на Gravity с отлично представяне на Petrich DHI 2018

"Папреница" е превзета!

 
0

Първият кръг от Българските даунхил серии се проведе на 11 и 12 май по трасето “Папреница” в Петрич, а състезанието беше наистина оспорвано. Отборът на Gravity показа завидна форма и силно желание за победа, които позволиха на екипа да завоюва три първи и едно второ място.

Ето какво споделиха Росен Ковачев (1 място в категория UCI Men), Стиван Стефанов (1 място в категория Men OPEN), Виктория Гончева ( 1 място при жените) и Румен Белезирев (2 място при юношите) за представянето им на Petrich DHI 2018.

Gravity
Росен, Виктория, Стиван и Румен/Снимка: Валентин Илиев

Как оценявате личното си представяне и това на отбора ви?

Росен Ковачев: Бях решил този сезон да карам в категория Masters, като в последния момент реших да остана в Elite, но без да рискувам в карането си. Не предполагах, че ще дам най-доброто време и съм много доволен от успеха си. Освен моя, имаме още 2 златни медала и едно второ място при юношите. Отборът ни се представи блестящо.

Стиван Стефанов: Смятам, че се представих добре на състезанието, доволен съм от спусканията си и на квалификациите и на финала, въпреки лошото време. Цялостното представяне на отбора е повече от отлично – 3 златни медала и 1 сребърен.

Виктория Гончева: По време на тренировките се чувствах супер на колелото. Очаквах малко повече от себе си, затова смятам, че не се справих много добре. Тази година имаме нови членове в отбора, този факт много ме радва, тъй като сме наистина задружни и това допринася за отличното ни представяне.

Румен Белезирев: Личното ми представяне не беше много добро, тъй като си спуках предната гума на финалното спускане и не успях да се класирам, както ми се искаше… Изключвайки моите проблеми, отборът ни се представи блестящо, а съотборниците ми безспорно си заслужиха златните медали.

Виктория Гончева, Gravity
Виктория Гончева и Изабела Янкова/Снимка: Валентин Илиев

Можехте ли да се справите по-добре и отчитате ли някакви грешки по време на спускането?

Росен Ковачев: Както се казва, винаги може повече. Имах дребна грешка, при която ми откопча единият педал и докато коригирам грешката си, изгубих ценно време.

Стиван Стефанов: Почти винаги има грешки – те са неизбежни заради напрежението по време на самото състезание. Звучи клиширано, но винаги може по-добре. Справих се добре спрямо метеорологичните условия, а те не бяха никак благоприятни за нас състезателите.

Виктория Гончева: Както Росен обича да казва “винаги може по-добре”. Първото място за мен не е достатъчно, аз искам да чувствам прогрес с всяко каране и може би точно това, че се опитвам да прескоча възможностите ми допринася за повечето грешки по време на спускане.

Румен Белезирев: Както казах, имах лош късмет на финалите, но със сигурност, ако нямах технически проблеми, щях да се класирам доста по-дoбре.

Росен Ковачев, Gravity
Колоездач: Росен Ковачев, снимка: Валентин Илиев

Кои бяха най-големите ви конкуренти в това състезание?

Росен Ковачев: Топ 5 от българите определено се отличава от останалите състезатели и наистина конкуренцията е голяма, към тях се присъединиха и няколко чуждестранни участника.

Стиван Стефанов: Има добри даунхил спускачи в България. Аз се радвам, че този спорт се развива и имаме възможност да участваме в такива състезания. А колкото до конкуренцията – в категорията, в която аз карах, а именно Men Open, тя не беше особено голяма за мен!

Виктория Гончева: Сцената на жените в България не е много голяма, но нито едно от момичетата не е за подценяване.

Румен Белезирев: На това състезание за първи път се състезавах в категорията на най-добрите български състезатели, а именно UCI MEN. Но, въпреки това, заех 11-то място сред тях. В бългрския шампионат се състезавам в категория юноши 17-18, в която няма особено голяма конкуренция.

Petrich DHI 2018 награждаване
Стивиан Гатев, Росен Ковачев и Йоан Нейчев (ляво-дясно)/Снимка: Валентин Илиев

Къде и как се подготвяте?

Росен Ковачев: Няма да споменавам карането, защото се подразбира, но ключов момент от подготовката ми са кондиционните тренировки в залата и на стадиона с FitRiders и Functional Physique.

Стиван Стефанов: Моята подготовка за едно такова състезание протича през цялата година, разбира се когато имам свободно време, защото през останалото работя. Специално за това в Петрич се подготвях един месец, тъй като преди това имах дълга почивка от карането заради лош късмет – 2 падания и 2 счупвания в рамките на 4 месеца и ми беше нужно време да се възстановя. Самата подготовка протича през седмицата в залата, а през уикенда с каране в планината.

Виктория Гончева: Физически се подготвям чрез кондиционни тренировки във Functional Physique 2 или 3 пъти в седмицата (зависи от това колко пъти карам колело). Най-често карам на Витоша или Боровец, където с нетърпение чакам да отворят лифтовете!

Румен Белезирев: Подготовката ми протичаше главно на домашното ми трасе.Също така имахме няколко тренировъчни уикенда с отбора преди състезанието.

Росен Ковачев
Росен Ковачев. Фотограф: Константин Тръпчев, Red Bull JOURNEYversity

Размисли и страсти относно трасето – кои бяха най-адреналиновите участъци и има ли разлика в качеството спрямо миналата година?

Росен Ковачев: Трасето беше подготвено изключително добре! Всички участъци бяха много добре почистени, виражите бяха изградени на ново и имаше нови елементи.

Стиван Стефанов: Трасето тази година определено беше по-подготвено от миналата и имаше някои подобрения. Няколко участъка се отличаваха като по-адреналинови и те са дропът в горната част, един улей, който малко хора успяха да прескочат, и в долната част имаше една секция от камъни.

Виктория Гончева: Трасето беше добре изчистено, но промени от миналата година почти нямаше. Най-технични и най-любими ми бяха участъците с камъните и стръмните виражи преди финала.

Румен Белезирев: Лично на мен трасето ми допадна, но най-трудното нещо беше да успея да го издържа, тъй като беше доста дълго. Едни от най-адреналиновите участъци бяха големият улей, който трябваше да се прескача и каменната секция в края на трасето. За щастия успявах да ги минавам чисто и без падания. Спрямо миналата година трасето е почити същото със съвсем леки промени, но дори бих казал, че качеството му тази година беше по-добро.

На какво ниво беше организацията?

Росен Ковачев: Отново беше повече от добре. Всичко вървеше по план, имаше разположени навсякъде маршали, а извозването за финала беше предвидено по стартови списъци и нямаше проблем, въпреки дъжда.

Стиван Стефанов: Организацията беше на ниво, както всеки път. Не е лесно да се обработи, обезопаси и подготви толкова дълго и трудно достъпно трасе. Също и по време на състезателния ден всичко вървеше по план.

Виктория Гончева: Транспортът беше малко бавен, но всичко останало свързано с организацията беше идеално.

Румен Белезирев: Организацията беше на доста високо ниво. Първият ден имахме малък проблем с транспорта до старта на трасето, но организаторите намериха начин да се справят с него и всичко беше наред.

Petrich DHI 2018 награждаване
Petrich DHI 2018 награждаване/Снимка: Валентин Илиев

 

Представянето ви беше повече от отлично, какви други предизвикателства ви предстоят?

Росен Ковачев: Моите планове са за българските даунхил серии, но другите членове от отбора ни ще участват в кръгове от Световните, Европейските и Балканските купи. Тук е момента да спомена, че в началото на сезона се проведе и Европейското в Португалия, на което Вики успя да се класира четвърта, а Румен петнадесети.

Стиван Стефанов: Благодаря, надявам се и занапред да е така! Всяко състезание за мен е ново предизвикателство, радвам се, че вече мога да бъда част настоящия състезателен сезон. Предстои ми да посетя всички кръгове от Българските даунхил серии и евентуално някои състезания от Балканската купа!

Виктория Гончева: С нетърпение очаквам първия кръг от Балканската купа в Синая, Румъния. Миналата година се контузих на това трасе и все пак резултата ми беше добър. Това наистина приемам като предизвикателство, защото все още не мога да преодолея факта и страха, породени от травмата.

Румен Белезирев: Очаквам с нетърпение двете балкански купи, които наближават. Първата е в Синая, Румъния, а другата в Македония. Ще направя всичко възможно да не повтарям грешките си от предишното състезание и да дам най-доброто от себе си.

Формулата за успех?

Росен Ковачев: Постоянство и работа в екип. Един от най-сплотените отбори сме и всеки допринася за успеха на другите.

Стиван Стефанов: Формулата за успех според мен е да вярваш в себе си, да преодоляваш трудностите и да не се отказваш.

Виктория Гончева: Усилена работа, желязна психика и здрав сън!

Румен Белезирев: До момента не съм имал големи успехи и няма как да кажа точната формула за успеха, но предполагам, че с отдаденост и много тренировки всичко се постига.

Във видеото по-долу се спускаме по петричкото трасе с Росен Ковачев.

Челните места в останалите категории заемат: FW – Димитър Мазнейков от клуб VIVO; Junior 15-16 – Йордан Анчев от RIDERS UNITED; Master 30+ – Милан Димов от RIDERS UNITED

Снимките от Petrich DHI, използвани в статията, бяха любезно предоставени от Valentin Iliev Photography.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.