Еверест и пролетният сезон

Какво се случи до този момент в района на най-високия връх в света

 
0

Пролетният сезон в Хималаите е в разгара си, а историческите постижения в района на 8848-метровия първенец в света не спират да се случват. По сведения от последните няколко часа разбираме, че Xia Boyu – китайският алпинист, който е с два ампутирани крака, е сбъднал най-голямата си мечта – да отправи поглед към света от неговия покрив.

Xia Boyu
Снимка: gearjunkie.com

Постижението на 70-годишния Xia се случи след 4 предишни опита в рамките на 40 години, които обаче по една или друга причина, бяха неуспешни. С изкачването на Еверест, Boyu се превръща във втория алпинист с два ампутирани крайника, който достига до Еверест, и е първият, който го прави от страната на Непал. Единственият му предшественик е новозеландецът Марк Инглис, който през 2006 г. изкачва най-високия връх в света от тибетската му страна.

Първото изкачване за сезона

Междувременно, ден преди Xia Boyu да достигне най-високата точка в света, група от 8 шерпи осъществиха първото изкачване на върха за този сезон. Те го направиха от страната на Непал, като условията по време на придвижването им не са били най-благоприятните. Това обаче не ги е възпрепятствало да продължат напред.

Данни сочат, че 346 разрешения за изкачване на Еверест са получени през пролетния сезон. На този етап 240 алпинисти вече са в планината, а тази седмица ще е една от ключовите за техните експедиции.

Рекорд за най-бързо изкачване на първенците на всички континенти

Преди часове Стив Плейн превърна във факт още един рекорд. С достигането до Еверест, австралиецът става най-бързият алпинист, който изкачва най-високите върхове на всички континенти. Точно 117 дни отнема на 36-годишния мъж да постави  рекорда, който е по-бърз с 9 дни от предишния – дело на поляка Януш Кочански.

Стив Плейн
Снимка: project7in4.com
Научните изследвания

В материала Започва пролетният сезон в Хималаите ви разказахме за експедицията на Мат Мониз и Уили Бенегас, чиято цел е също да достигнат първенеца в света. Освен това, редом с изкачването, те правят проучване как голямата надморска височина влияе на гените. Получените резултати те ще сравнят с близнаците си, които в този период от време се намират на морското равнище.

Мат Мониз и Уили Бенегас
Снимка: Facebook/tetongravity.com

Двамата алпинисти вече са в Хималаите, но преди няколко дни стана ясно, че срещат трудности там. Те са преминали със ски участъка между Лагер 3 и Лагер 2 под Еверест, което оказва се, изисква специално разрешение от правителството на Непал. Мат и Уили не са поискали съответното разрешение, а това означава, че властите могат да прекратят експедицията им и да не ги допуснат в региона на върха най-малко за 10 години.

Все пак събитията придобиват друг развой и мъжете получават разрешение да останат в планината, след като 150 шерпи се подписват в петиция, чрез която искат да подкрепят двамата американци да довършат проучването си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.